Najpopularniejsze folie używane w kuchni to oczywiście ? srebrna? folia aluminiowa i przeźroczysta folia, które często wykorzystywane są zamiennie, a jest to najczęściej popełniany błąd, gdyż mają one zupełnie inne przeznaczenie w kuchni. Oto kilka przykładów, w jakich sytuacjach, jakie folie wykorzystywać:
Folia metaliczna (aluminiowa) jest idealna do przechowywania w lodówce produktów, które są mocno aromatyczne, i które swoim zapachem mogłyby ?zarazić? inne produkty tam przechowywane. Ważny jest także sposób zawinięcia w folię aluminiową żywności; błyszcząca strona folii powinna się znaleźć na zewnątrz zapakowanego produktu, jeśli się chce, aby zapakowana w nią żywność nie przyjmowała temperatury z otoczenia, jeśli natomiast żywność chcemy zamrozić lub podgrzać matowa strona folii powinna być na zewnątrz, bo to ona pochłania temperaturę.
Natomiast folia przeźroczysta jest idealna do przechowywania na przykład kwaśnych produktów (aluminium wchodzi w reakcje chemiczne z kwasami), a także produktów, które szybko ulegają wysuszaniu. Są też specjalne folie przeźroczyste, które mogą być używane w kuchenkach mikrofalowych.