Każdy produkt opuszczający taśmę produkcyjną, nawet najbardziej nowoczesny i skomplikowany, zaczyna się od podstawowych tworzyw i składników, tak jak nawet najwykwintniejsze wytwory sztuki cukierniczej zaczynają się od torebki mąki, cukru i jajek. I tak rodzaj tej mąki i świeżość jajek ma decydujący wpływ na smak tortu, konsystencję ciasta i wygląd misternych makaroników, tak rodzaj zastosowanego granulatu tworzyw ma niemal bezpośrednie przełożenie na ostateczny produkt wychodzący z fabryki.
Odpowiednie granulaty tworzyw, dobrane optymalnie pod względem składu, rodzaju i – przede wszystkim – jakości, zapewniają odpowiedni przebieg procesu produkcji, utrzymanie ruchu i pozwalają uniknąć niepotrzebnych przestojów i wydłużenia całego procesu. Produkt uzyskany z najlepszych składników jest konkurencyjny, daje świetny stosunek ceny do jakości i wszelkie inwestycje w jakość granulatów dają ostatecznie wymierne oszczędności dzięki usprawnieniu drogi od składników do wyników, od założeń projektu do ostatecznego efektu.